Új jelszó kérése
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Facebook

Receptek

receptek

Házhozszállítás

Fizetési megoldás
Tanúsítvány
SSL Certificate

receptek2

Gránátalmás spenótsaláta csirkemellcsíkokkal

 

 

 

Hozzávalók a páchoz:

2 teáskanál citromlé

3 kanál olívaolaj

1-2 gerezd fokhagyma

pár levél spenót

ízlés szerinti oregánó, só, bors

 

Hozzávalók a salátához:

6 csirkemellfilé

50 dkg friss spenót

1 gránátalma

1 fej lilahagyma

 

Hozzávalók az öntethez:

1 teáskanál balzsamecet

2 teáskanál olívaolaj

ízlés szerinti só, bors

 

Elkészítés:

A csirkemellet megmossuk, felvágjuk és bepácoljuk, majd pár órára (esetleg egy éjszakára) hűtőbe tesszük. Később serpenyőben megsütjük.

 

A spenótot megmossuk, összekeverjük a gránátalmával és a vékony szeletekre vágott lilahagymával. Hozzáadjuk a megsütött csirkemellcsíkokat. Kissé meglocsoljuk a balzsamecetből és olívaolajból álló öntettel. Már kész is! Ugye milyen egyszerű?

 

***

 

Sütőtökös pite

 

Hozzávalók:

 

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 dkg cukor
  • 0,6 dkg szódabikarbóna
  • 2 tojás (ebből 1 db a tésztába, 1 db a töltelékbe)
  • csipet só
  • 40 dkg sült, héjától eltávolított sonka alakú tök
  • 8 dkg méz
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1/4 mokkáskanál őrölt szerecsendió
  • 1/4 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/4 mokkáskanál őrölt gyömbér

 

Elkészítés:

Begyújtjuk a sütőt 180 fokra (4-es fokozat).

A lisztet, a szódabikarbónát, az olvasztott vajat, a cukrot, 1 tojást és 1 csipet sót összegyúrunk tésztává. A tésztát kinyújtjuk, és a piteforma alját kibéleljük. 180 fokon 10 percig sütjük, majd kivesszük a sütőből.

A sütőtököt, 1 tojást, a mézet és a fűszereket összekeverjük, az elősütött pitetészta közepére öntjük a tölteléket, és egyenletesen eloszlatjuk. 180 fokon további 20-25 perc alatt készre sütjük.

 

 

***

 

Farsangi fánk

 

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 4 tojássárgája
  • 5 dkg vaj
  • másfél dkg élesztő
  • másfél dl tej
  • 4 dkg porcukor
  • 1 evőkanál rum
  • kevés citromhéj
  • kevés só
  • 5 dl olaj

 

Elkészítés:

A tejben futtasd fel az élesztőt. Keverd ki a tojássárgáját egy kanál cukorral, majd öntsd hozzá a rumot, és reszeld hozzá a citrom héját. A lisztet csipet sóval, a kikevert tojássárgájával, a felfuttatott élesztővel jól dolgozd össze.

Ezután olvaszd fel a vajat, és apránként add hozzá a masszához, majd fakanállal jól keverd ki a tésztát. Amikor hólyagosodni kezd, és elválik az edény falától, lisztezd le kicsit, majd ruhával letakarva, langyos helyen keleszd.

Ha megkelt, borítsd lisztezett deszkára. Nyújtsd ki, szúrd ki fánkszaggatóval, rakd lisztezett ruhára, és hagyd még egy kicsit kelni. Ezután az ujjaddal kicsit nyomd be a közepét, majd a benyomott oldalával lefelé, nem túl forró olajban, fedő alatt süsd meg. Amikor megpirult, forgasd meg, és már fedő nélkül süsd készre. Szedd rácsra, és jól csöpögtesd le. Tálalás előtt hintsd meg porcukorral, és kínálj hozzá finom baracklekvárt.

 

 

***

 

Kókuszos szaloncukor házilag

 

 

Hozzávalók:  15 dkg fehércsoki

                       3 dkg kókuszreszelék

                       2 ek kókusztej

                       1 tk kókuszzsír

                      20 dkg tejcsoki a mártáshoz

 

Elkészítés:
A fehércsokit gőz felett olvaszd fel, majd keverd bele a kókuszvajat, a kókusztejet és a reszeléket. Hagyd hűlni, hogy formázhatóvá váljon, s ujjnyi vastag rudakat sodorj belőle! 3 cm-es darabokra vágd fel, és formáj belőle szaloncukrot. Közben a csokit gőz felett felolvaszthatod, majd mártogasd bele a szaloncukrokat egyesével. Csepegtesd le jól, majd a korábban leírt módon hűtsd ki!

 

 

 

***

 

 

Mogyorós csók

 

Hozzávalók:        3 db tojás fehérje

                          20 dkg cukor

                          1 evőkanál reszelt citromhéj

                          1/2 csomag vaníliás cukor

                          15 dkg pirított őrölt mogyoró

 

Elkészítés: 

A tojásfehérjéket a cukor negyedrészével, a vaníliás cukorral laza habbá felverjük. A visszamaradt cukrot 0,65 dl vízben, a forrástól számítva öt percig főzzük, még melegen a felvert fehérjéhez adjuk, és tovább habosítjuk, amíg lehűl. Hozzákeverjük a citromhéjat, az őrölt pirított mogyorót, habzsákba töltjük, vagy kanállal, zsiradékkal kikent tepsibe kis halmokat, csókokat rakunk és forró sütőben csak szárítjuk /120-150 C/.

 

 

 

***

 

Macaron

 

Hozzávalók:          3 tojás (fehérje)

                            6 dkg kristálycukor

                            18,5 dkg porcukor

                            10 dkg finomra darált mandula

                            ételfesték 

Elkészítés:

A tojásokat  válassza szét, majd kezdje el felverni a fehérjét. Ha már habos, adja hozzá a kristálycukrot, majd verje nem túl kemény folyós habbá. Egy másik edényben keverje össze a mandulát és a porcukrot, majd gyors mozdulatokkal keverje az előzőleg elkészített habba. Színessé teheti a macaronokat, ha ételfestéket ad a krémhez. Töltse a kész krémet az adagolóba. Nyomjon az adagolóval kis korongokat a formákba, majd hagyja állni egy órán át szobahőmérsékleten, hogy megkeményedjenek. Miután letelt, 140 fokra előmelegített sütőben süsse meg őket kb. 10 percig.  A kisült korongokra tetszés szerint tehet tölteléket (csokoládé, puding…) majd nyomjon  a tetejébe egy üres korongot. 

 

 

***

 

Csokis kuglóf

 

Hozzávalók      

a tésztához:        5 tojás,

                         250 g porcukor,

                         250 g liszt,

                         fél tábla étcsokoládé,

                         50 g hámozott dió

csokimázhoz:     100 g csokoládé,

                         100 g porcukor,

                         1 dl víz

Elkészítés:

Felaprítjuk a dióbelet, lereszeljük a csokit. A tojást a porcukorral simára keverjük, majd hozzáöntjük a lisztet, a reszelt csokit, a dióbelet,  és jó alaposan összekeverjük.  Kikenjük és lisztezzük a kuglóf formát, beletöltjük a masszát, majd előmelegített sütőben közepes lángon kisütjük.  A csokit kevés olajjal folyamatos keveréssel összefőzzük. Miután a tészta kisült és kihűlt, bevonjuk a csokikrémmel. 

 

 

***

 

 

Anita mézeskalácsa

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 1-1 kiskanál őrölt szegfűszeg, fahéj
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna

ezután

  • 1 tojás
  • kb 10 dkg margarin
  • kb 1.5 dl méz

 

A hozzávalókat alaposan gyúrd össze. Ha nem akar összeállni, lehet csalni egy kis vízzel.

Hagyd pár órát pihenni, de a legjobb, ha egyik nap bekevered, másnap kisütöd, így nem is olyan sok időt vesz igénybe!

Pihentetés után csak  ökölnyi  darabokkal dolgozz, egyszerre nem lehet a teljes mennyiséget kinyújtani! Jó vékonyra, kb 3-4 mm-re nyújtsd ki, majd szaggasd a kiválasztott formákra. Margarinnal bekent, lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsiben kb 200 fokon süsd ki! Akkor jó, ha már szép aranybarna színe van -nem baj ha még kicsit puha- de vigyázz mert hamar megég az alja. (Gyakorlatban fogod úgyis tapasztalni.) Ha kihűlt lehet mázolni.  (15 dkg porcukor, 1 tojás fehérje, víz)

 

Ne ijedj meg, ha kicsit kemények a kalácskák! Jól záródó dobozba tedd negyedelt alma társaságában. Egy hét múlva már bőven ehető! Csak az almát cseréld időnként, mert penészedni fog!

A családom odavan érte.

Jó sütkérezést!

 

***

 

Almarózsás pite 

 

A tészta hozzávalói:

12,5 dkg vaj, 7 dkg porcukor, 1 egész tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 1 teáskanál reszelt narancshéj, 10 dkg finomra őrölt mandula, 15 dkg finomliszt

A tészta elkészítése:

alaposan keverjük össze a vajat a cukorral, vaníliás cukorral és a narancshéjjal, adjuk hozzá az egész tojást és az őrölt mandulát, majd fokozatosan a lisztet. Alaposan dolgozzuk össze a tésztát, miután összeállt, nyomkodjuk bele a sütőformába kb. 2 centis peremet hagyva. Amíg a krém készül, a tésztát tegyük a hideg helyre.

A töltelék hozzávalói:

4 dl tej, 1 dl fehérbor, 3 tojássárgája, 1 csomag vaníliás cukor, 1 teáskanál reszelt narancshéj, 6 evőkanál cukor, 4 evőkanál finomliszt, 5-6 alma. Használhatunk töltelékként vaníliás pudingot is!

A krém elkészítése:

egy edényben keverjük össze a lisztet, cukrot, vaníliás cukrot és a narancshéjat. Adjuk hozzá a tojássárgáját és kevés tejet. Keverjük mindaddig, amíg sima nem lesz, végül adjuk hozzá a maradék tejet és a fehérbort. Forraljuk fel a krémet, majd hagyjuk kihűlni. A tölteléket simítsuk el a tésztán.

 

Az almákat anélkül, hogy a héját eltávolítanánk, óvatosan kezdjük el körkörösen hámozni. Nem baj, ha az almacsíkok eltöredeznek a lényeg, hogy amikor a krémre helyezzük, rózsafejeket formáljunk belőlük. Az alma rózsákat felmelegített baracklekvárral kenjük át, majd előmelegített sütőben 180 Celsius-fokon süssük, amíg az almarózsák arany barnák nem lesznek. Sok sikert és jó étvágyat Mindenkinek!)

 

pite

 

***

 

 

 

Libasült párolt káposztával és rozmaringos sült burgonyával

 

 

Hozzávalók:   4 db libacomb

                    2 fej vöröhagyma (darabolva)

                    5-6 gerezd fokhagyma

                    1,5 dl száraz fehérbor

                    só, bors, morzsolt majoranna

Káposztához: 1 kg lila káposzta

                    1 fej vöröshagyma

                    3-4 evőkanál libazsír vagy étolaj

                    1 evőkanál cukor

                    2 evőkanál ecet

                    1 teáskanál egész kömény, bors, só

Burgonyához:

                    1 kg burgonya (hámozva, darabolva)

                    só, őrölt bors, rozmaring, 3 evőkanál libazsír

 

Elkészítése:

A letisztított libacombokat megmossuk, szárazra töröljük, majd bedörzsöljük sóval, majorannával, borssal és egy éjszakára hűtőbe tesszük. A szélekről levágott felesleges zsiradékot kisütjük, benne a combokat pár perc alatt körben megkapjuk. Közé tesszük a vöröshagyma- és fokhagymadarabokat, aláöntjük a bort, és lassan, fedő alatt, saját levében, bőrével felfelé pároljuk kb. 1,5-2 órát, ameddig a hús megpuhul és a leve nagyja is elfő, majd 220 fokos előmelegített sütőbe toljuk, és fedetlenül kb. 20-25 perc alatt piros ropogósra sütjük. A sütés közben saját levével többször meglocsoljuk.

A párolt káposztához, a káposztát elfelezzük, torzsáját kivágjuk, és vékony szálakra szeletjük. Lesózzuk, összekeverjük, kb. 20 percig pihentetjük. Közben a cukrot a zsiradékban karamellizáljuk, a hagymát megdinszteljük benne és a köményt is megfuttatjuk rajta. Beleforgatjuk a káposztát, meglocsoljuk ecettel, és fedő alatt, közepes hőfokon saját gőzében kb. 25-30 perc alatt megpároljuk. Párolás közben többször villával átforgatjuk, vigyázva, hogy a káposztaszálak ne törjenek. (A párolás végére a káposzta alján folyadéknak nem szabad maradnia és enyhén pikáns ízű legyen ízlés szerint.)

A darabolt krumplit sós vízben 10 percig főzzük, leszűrjük. Sütőedényben libazsírral, borssal, rozmaringgal összeforgatjuk, kb. 230 fokos forró sütőben, néha átkevergetve ropogósra sütjük.

Tálalásnál a sült libacomb mellé a párolt káposztát és a pirított burgonyát kínáljuk.

 

libasult

 

***

 

 

Bedobálós savanyúság receptje Otthonra módra:

 

Először is végy egy 30 literes műanyag vödröt, vagy bidont!

 

Elkészítés:

 

15 l vízbe teszünk 0,5 kg sót, 2 kg kristálycukrot, 1 l 20%-os ecetet.

2 dl vízben feloldunk 1,5 dkg borként, 1,5 dkg citromsavat és 4-5 dkg nátrium-benzoátot, majd hozzáteszünk 10-15 babérlevelet, 1 csomag -egész borsot, 1 csomag mustármagot, 1 csomag koriandert és 1 csomag köményt,  2-3 vékony csík tormát, pár szál kaprot vagy egy zacskó szárított kaprot.


Érdemes pl. textil pelenkába rakni az egészet (amit szütyőszerűvé varrunk), mivel így a lében egyik alkotó elem se fog úszkálni (ezek után a kis fűszeres szütyőnket madzaggal elkötjük). 
Aztán mehet bele minden zöldség, ami a kezedbe akad: fehér fejes káposzta, egész hagyma, karikákra vágott répa, zöld paradicsom, pici zöld dinnye, brokkoli, karfiol... Lila káposztát is lehet belerakni de ebben az esetben megszínezi az egész savanyút.

Érdemes naponta ránézni és megkevergetni, a felúszó darabokat lenyomogatni.

 

Fontos: a keverést fa-, vagy műanyag eszközzel végezd! Kézzel sem szabad belenyúlni!